BORDERLINE TIMES

De aanhef van dit schrijfsel is geleend van het boek van de Belgische psychiater Dirk de Wachter, waarin hij onder andere het volgende beschrijft: ‘Van de borderline persoonlijkheidsstoornis had u vast al gehoord, maar bestaat er ook iets als een borderline maatschappij? Volgens De Wachter wel: onze Westerse maatschappij voldoet perfect aan de criteria van de borderline diagnose. Voorbij de façade van maatschappelijk succes, zo stelt hij, ervaren de ‘geslaagden’ de problemen van precies dezelfde aard als de patiënten. We kunnen de symptomen waaraan psychische patiënten leiden dan ook zien als een afspiegeling van de problemen van de wereld, de problemen van ons allemaal. En toch, wij, de geslaagden, doen het liefst alsof het niks met ons te maken heeft.’

Borderline times met een knipoog naar Charlie Chaplin’s film ‘Modern Times’ met onderstaand lied ‘Smile’: ‘De film zou oorspronkelijk ‘The Masses’ genoemd worden en geeft kritiek op het fordisme en het door de voortschrijdende industrialisatie veroorzaakte verlies aan individualiteit als gevolg van anonimiteit en mechanische monotonie. De werknemers worden uitgebeeld als afgestompte wezens, waartegenover slechts Charlie zijn gevoeligheid en menselijkheid weet te bewaren.’

Ah ja en zo concludeer ik dat wij leven in ‘borderline times’. Het allergrootste deel van de mensheid op aarde be-leeft een borderline maatschappij, verstoken van individualiteit en mededogen, als een kudde schapen die volgen wat hun voorgeschoteld wordt door àlles wat er altijd was en volgens hun altijd zal zijn. De mainstream media en de zogenoemde alternatieve media bestoken de mens met verwrongen informatie die continu alle aandacht opvragen. De podcasts, you tubes en berichten met vetgedrukte woorden en uitroeptekens zijn uiteindelijk ook niets meer en minder dan manipulatie van het bewustzijn. Een oorlog hier of daar? Hup alle aandacht gaat daar naar toe. Honger, misbruik en armoede hier en daar? En hup alle aandacht gaat daar naar toe. Komen er nieuwe verkiezingen? En hup alle aandacht gaat daar naar toe. Want daar zit de clou van de in slavernij gehouden Mens: de aandacht (de manipulatie van het bewustzijn/breindenken) wordt fijntjes aan een leidraad gehouden om jou als mens bezig te houden. En daar waar je aandacht (breindenken) naar toe gaat  vormt het collectieve bewustzijn. Het lineaire denken wordt alleraardigst en onvoorstelbaar slim voor ons geprogrammeerd.

Waar gaat jouw aandacht naar uit?

Van lood naar goud. Fragment uit beeldboekje ‘Reflecties’.

En dan zijn er, weliswaar tienduizenden op aarde, maar percentage gewijs toch nog steeds weinig, mensen die heel veel groter kunnen voelen en denken dan al die kuddedieren. Die een kosmische afstemming hebben met àlles wat er in ons melkwegstelsel, en zelfs daarbuiten, aan de hand is. Want de programma’s en agenda’s om mensen in slavernij van hun voorgeprogrammeerde denken te houden, wordt door deze mensen doorzien en doorvoeld. En dan be-leef je als mens die borderline times, die borderline maatschappij.

 

 

En wat zijn wij trots op onszelf dat wij hier nog steeds Zijn, en wat dragen wij onze individuele lichtkracht uit, dat wij, menselijke krachtdragers, in deze borderline times, in dit hele grote verhaal in een gigantisch grote tijdlijn, Staan en Aanwezig zijn. We smile! 

©20230823 Thérèse Jeunhomme

4 gedachten over “BORDERLINE TIMES

  1. Anna Krasko

    De borderline verschijnsel, zou het dan kunnen zijn dat het een polarisatie die heel helder is geworden (in een mens of in een groep mensen)? En dan, als het helder in beeld komt, kan het “gebruikt” worden om de polarisatie in denken-spreken-handelen te overstijgen?

    Like

    1. Thérèse Jeunhomme Berichtauteur

      Borderline times, of borderline maatschappij, heb ik hier aangehaald als metafoor. In deze beeldspraak wordt het oude, bekende begrip op het nieuwe gegeven geprojecteerd en dat biedt de mens de kans om zijn/haar cognitieve (verstandelijke) begrip van zijn omgeving uit te breiden. Dus als antwoord op je vraag zou ik zeggen: ja. Vooropgesteld dat ik je vraag correct begrijp.

      Geliked door 1 persoon

Plaats een reactie