DE ONDRAAGLIJKE LICHTHEID VAN HET BESTAAN

De aanhef van dit artikel is de titel van een boek van Milan Kundera dat ik vele jaren geleden las. Behoudens de erotiek die uit het boek walmt, wat voor mij sowieso al de moeite van het lezen waard is, is er toch een hele simpele essentie: de simpelheid van leven en tevreden zijn met wie je bent en bij wie je bent. Al is het in dit boek van Kundera een gevolg van de Praagse Lente, en worden zijn personages door die omstandigheden gedwongen keuzes te maken. Met een ondraaglijke lichtheid van bestaan als slotsom. De verfilming van dit boek (‘The Unbearable Lightness of Being’) heb ik later ook gezien, al was het maar om acteur Daniel Day-Lewis te zien acteren. Boek en film zijn een aanrader.

‘De zwaarste last is derhalve ook het beeld van de meest intense levensvervulling. Hoe zwaarder de last, des te dichter bij de grond, des te werkelijker en echter is ons leven. De absolute afwezigheid van een last daarentegen veroorzaakt dat de mens lichter wordt dan lucht, omhoog vliegt, boven de aarde en het aardse bestaan zweeft, slechts voor de helft werkelijk wordt en zijn bewegingen even vrij als zinloos zijn. Wat moeten we dan kiezen? Zwaarte of lichtheid?’

(Milan Kundera)

Welbeschouwd zou ik mijn eigen leven ook zo omschrijven. Als een intense levensvervulling, die mij zonder meer de echtheid en de lichtheid van het bestaan heeft laten ervaren, zowel de zwaarste last als de absolute afwezigheid van last. De ‘dood’ van mijn echtgenoot voelde voor mij tegelijkertijd als ‘de zwaarste last’ èn als ‘de meest intense levensvervulling’ omdat ik door mijn bewuste reis met hem mee de ‘dood’ in vanuit een hoger bewustzijn dan mijn dagelijkse aardse bewustzijn, ‘lichter werd dan lucht, omhoog vloog, boven de aarde en het aardse bestaan zweefde’. Deze kwalificaties van Kundera kan ik aan vele van mijn buitenlichamelijke ervaringen toeschrijven: in de afwezigheid van last en ver van het aardse bestaan, om terug te keren naar de huidige wereld waarin ik leef dat dan weer als ‘de zwaarste last’ voelde.
Zo ook tijdens een samenzijn in maart waar ik in mijn eigen woning alleen aan deelnam, (georganiseerd door AA), onder de noemer ‘Pulse of Life’, kwam de aardse energie via mijn rechtervoet binnen (ik ‘zag’ de kastanjeboom voor mijn woning en keek diep binnenin de aarde naar het wijdvertakte wortelstelsel van deze kastanjeboom), en kwam de hartsverbinding met de morfende plasmavelden van mijn galactische familie waarmee ik op heldere avonden communiceer, via mijn linkervoet binnen. Daarna bevond ik me in een enorme krachtige goud licht gevende bubbel waarvan mijn lichaam hevig ging transpireren. Toen ik later uit mijn stoel opstond voelde mijn lichaam loodzwaar aan. Tegelijkertijd de absolute afwezigheid van last als de meest intense levensvervulling, omdat ik als ‘persoon’ niet meer bestond, maar mij als een brug, als een verbinding, tussen aardse en kosmische kracht voelde.
Weliswaar zijn in deze ervaringen geen erotische toestanden geweest. Al heb ik ook ervaren dat een kortstondige digitale liefdesverbinding via een foon die tot niet-fysieke maar zeer bevredigende erotiek leidde, beslist als de absolute afwezigheid van last voelde. Als vloeibare liefde. Overigens was dit met een man van vlees en bloed op grote aardse afstand van mij en nee, het was niet met Daniel Day-Lewis.

Waarom kiezen voor het èèn of het ander, zoals Kundera stelt? Ik neem deze reis gewoon alles tot mij en ervaar het volledig. Wel zo interessant en spannend en verrassend en verrijkend, deze ‘ondraaglijke lichtheid van het bestaan’, die van alles aards en van alles kosmisch een vloeibare frequentie maakt.

Love yourself and each other a little bit more, and a little bit better.

Vloeibare Liefde door Thérèse Jeunhomme

20220411 Thérèse Jeunhomme

2 gedachten over “DE ONDRAAGLIJKE LICHTHEID VAN HET BESTAAN

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s